Jak chránit psa před přehřátím v létě

Letní měsíce mohou být pro naše čtyřnohé mazlíčky značně náročné. Psi jsou náchylní k přehřátí více než lidé, protože nemají stejnou schopnost regulace teploty. To může mít vážné následky na jejich zdraví a pohodě. V tomto článku se podíváme na příznaky přehřátí u psů a několik osvědčených způsobů, jak je správně ochlazovat v horkých letních dnech.

 

Příznaky přehřátí u psů

Jak už bylo řečeno v úvodu, psi nemohou příliš dobře regulovat svou tělesnou teplotu a proto jsou v létě náchylnější k přehřívání. Zde je několik příznaků, u kterých byste měli zpozornět.

Jedná se především o nadměrné dýchání, zmatenost, ospalost, slabost, ztráta chuti k jídlu, zvracení, průjem a případně i kolaps. Pokud si všimnete některého z těchto příznaků, je důležité jednat rychle a pokusit se ho ochladit.

 

Správné způsoby chlazení psů v horkých dnech

Dostatek čerstvé vody: Zajistěte, aby váš pes měl k dispozici čistou a čerstvou vodu po celý den. Můžete také přidat ledové kostky do misky s vodou, aby byla voda delší dobu chladná. Nezapomínejte brát s sebou v létě vodu i na cesty

Chladné místo: Ujistěte se, že váš pes má přístup k dobře větraným prostorám. Zanechte otevřená okna, zapněte ventilátory nebo použijte klimatizaci, abyste udrželi prostředí chladné. Pes by neměl být zavřen v přehřáté místnosti bez průvanu.

Používejte chladicí podložky nebo prostěradla: Chladicí podložky nebo prostěradla jsou skvělým způsobem, jak psa ochladit. Tyto speciálně navržené podložky obsahují gel, který pomáhá snižovat teplotu psa. Položte je na místo, kde váš pes odpočívá, a umožněte mu, aby si na nich lehl.

Mokrý ručník nebo rozprašovač: Pokud si všimnete, že váš pes je přehřátý, pomozte mu ochladit se pomocí mokrého ručníku nebo rozprašovače s vodou. Navlhčete ručník chladivou vodou a jemně ho přiložte na břicho, nohy a krk psa. Stejně tak můžete jemně postříkat psa vodou, což mu pomůže snížit teplotu těla.

Chladná koupel: Pokud váš pes snese vodu a nemá problémy s kůží, můžete ho jemně opláchnout chladnou vodou. Nepoužívejte však příliš studenou vodu, protože to může způsobit šokovou reakci. Pokud máte zahradu, pořiďte pejskovi psí bazén.

 

Nikdy nenechávejte psa v zaparkovaném autě!

Toto pravidlo je zásadní a obecně známé. Nikdy, ale opravdu nikdy nenechávejte svého psa v zaparkovaném autě, ani na krátkou dobu. Teplota v autě se může velmi rychle zvýšit a může dojít k přehřátí psa, což může vést k život ohrožujícím situacím.

 

Nechte psa v klidu

Během nejparnějších hodin dne omezte veškeré fyzické aktivity. Vyhněte se dlouhým procházkám nebo hraní na přímém slunci. Místo toho volte procházky ve chladnějších částech dne, jako je brzké ráno nebo pozdní večer. Pokud jdete ven na procházku, vyhněte se horkému asfaltu nebo chodníkům, protože mohou přehřát tlapky psa. Zvolte spíše chladnější místa, jako jsou parky s trávou.

 

Závěrem

Přehřátí psa v letních měsících je vážným ohrožením pro jeho zdraví. Abyste se vyhnuli přehřátí a možným zdravotním komplikacím, věnujte pozornost příznakům a v případě přehřátí jednejte rychle. Dostatek čerstvé vody, stinné místo a opatrné chlazení jsou klíčové pro udržení zdraví a pohody vašeho čtyřnohého přítele během horkých letních dnů.

Zpět do obchodu